torstai 6. maaliskuuta 2014

Miksi ja jos

Ei se ollut sinun syysi. Mikään, mitä teit, söit tai joit, ei voinut aiheuttaa tätä. Niin vain tapahtuu välillä. Luonto karsii elinkelvottomat pois.

Tämän ei pitänyt edes olla kovin todennäköistä - kävimme yksityisellä varhaisultrassa tammikuun loppupuolella, jolloin viikoiksi varmistui 6+3. Silloin löytyi pienenpieni alkio, reilu kuusimillinen ihmisenalku vasta, mutta se oli oikein kiinnittynyt ja sen sydänkin oli jo alkanut sykkiä. Lääkäri onnitteli ja sanoi, että koska kaikki on tässä vaiheessa näin hyvin, on erittäin todennäköistä, että loppuun asti päästään. Ilmeisesti ihan pian sen jälkeen on jotakin mennyt pieleen eikä pieni jaksanut enää kasvaa.

Päässä pyörii kysymys, miksi näin kävi. Käyn läpi asioita varhaisilta viikoilta. Tulin raskaaksi lomamatkalla, jossa kieltämättä tuli myös otettua alkoholia myös sen jälkeen, kun hedelmöittyminen oli jo tapahtunut. Värjäsin hiukset, vaikka jo tiesin raskaudesta. Käytin muutakin kosmetiikkaa ihan niin kuin ennen raskauttakin.

Jatkoin ratsastusharrastustani raskaudesta huolimatta. En pudonnut hevosen selästä enkä kolhinut itseäni muutenkaan, mutta entä jos pompottava liike tai istunta-asennossa alapäähän kohdistuva paine kuitenkin aiheutti vahinkoa?

En ollut turhan tarkka siitä, mitä söin. Leivässä oli pellavansiemeniä, muutamia kertoja söin pehmeitä juustojakin pizzan päällä - mistä voin tietää, että niitä oli kuumennettu riittävän kauan? Pesinköhän kasvikset riittävän huolellisesti? Silloin tällöin söin myös kananmunia, joita en keittänyt ihan täysin koviksi ja kerran taisin syödä lihaa, joka ei ollut ihan täydellisesti läpikypsää. Maistoin joskus kulauksen miehen oluesta tai tilkan viiniä hänen lasistaan.

Entä henkinen puoli? Stressasin välillä työasioista. Myös raskaaksi tuleminen oli ylipäätään niin iso yllätys, että positiivisen testin jälkeen meni viikko tai pari ikään kuin jonkinlaisessa shokkitilassa. Positiivisella mielellä kyllä, mutta jos se kuitenkin nosti elimistöni stressitasoja eikä tehnyt alkiolle hyvää? En jaksanut olla erityisen positiivinen, väsytti jatkuvasti, töissä sain velvollisuuteni hoidettua, mutta työpäivän jälkeen olin aina aivan puhki.

Miksi en aiemmin huolestunut siitä, että raskausoireita oli niin vähän ja nekin vähäiset hävisivät melkein kokonaan jo viikkoja sitten? Satanen tai pari olisi ollut pikkusumma maksaa yksityiselle siitä, että raskauden olisi todettu keskeytyneen jo ennen kunnan tarjoamaa ultraa. Olisimme saaneet tiedon ehkä jo kuukausi aiemmin. Emme olisi ehtineet kertoa vauvauutisia niin monelle ihmiselle eikä olisi tarvinnut vastaavasti toistella yhtä monta kertaa kipeää tarinaa keskenmenosta. Emme olisi ehtineet turhaan riemastuttaa tulevia isovanhempia, jotka ilahtuivat niin kovasti tulevasta lapsenlapsesta. Olisin jättänyt äitiysvaatteet hankkimatta - "näillä pärjään varmaan pitkälle kesään asti" - ja minun ei tarvitsisi nyt pakkailla niitä käyttämättöminä kellariin odottelemaan toivottavasti myöhempää tarvetta.

Surun ja pettymyksen keskellä yksi vahvimmista tunteista on se, että tunnen itseni todella typeräksi. Miksi kehoni petti minut ja miksi en ottanut jossakin takaraivossa taustalla tuntunutta aavistusta ja pelkoa vakavammin?

4 kommenttia:

  1. Voimia ja jaksamista. Kuulostaa lattealta, mutta en tiedä mitä voisi sanoa. Jossittelutkin ovat ihan normaaleja tällaisessa tilanteessa, mutta et itse ollut syypää mihinkään. Toivon teille valoisaa ja lämmintä kevättä, voimarutistus virtuaalisesti! t. Anne

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos.

      Hölmöintä on se, että tiedän, ettei itseään kannata syytellä eikä jossittelu johda mihinkään. Silti siihen syyllistyy.

      Poista
  2. Voimia sinulle.

    Minä olen itse juuri tänään saanut lääkäriltä ultrassa ihan saman tuomion, paitsi että menin ultrattavaksi vuodon takia enkä ollut vielä ehtinyt edes neuvolaan. Eli viikkoja siis vähemmän ja vielä alkuraskaudessa. En todellakaan osaa edes kuvitella, miltä sinusta tuntuu, kun kaiken pitäisi jo olla hyvin ja riskien melkein ohi! :/

    Kelaan ihan samoja asioita päässäni; mitä minä tein väärin? Söinkö huolimattomasti jotain kiellettyä, oliko syy kynsien lakkauksessa tai jossain muussa kemikaalissa, puuttuiko minulta tarvittavia vitamiineja, missä se vika oli?
    Kai se vaan oikeasti on niin, kuten kiva naislääkäri tänään sanoikin, että elinkelvottomat menevät kesken ihan syystä, erittäin harvoin vika on missään muussa.

    Jaksamista ja aurinkoista kevättä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi ei, ikävää kuulla. Ei se surun määrä varmasti sitä katso, miten varhaisilla viikoilla se tapahtuu. Niin paljon ajatuksia ja mielikuvia ehtii käydä päässään läpi siitä hetkestä lähtien, kun positiivisen raskaustestin tekee - ja sitten keskenmeno viekin yhtäkkiä sen kaiken pois. Kaikki meneekin taas uusiksi.

      Tuolla minäkin olen lohduttautunut, että se on luonnon tapa hoitaa elinkelvottomat pois ja sille on todellinen syy, niin kliseiseltä kuin se kuulostaakin. Silti meillä on oikeus surra ja käydä myös ne miksi-kysymykset ja jossittelut läpi, se on osa toipumista.

      Valtavasti voimia sinulle, tiedän mitä käyt läpi!

      Poista