tiistai 12. elokuuta 2014

Ensimmäinen lääkärikäynti

Ensikäynti lapsettomuuden hoitoon erikoistuneella klinikalla on takanapäin. Olimme täyttäneet tunnollisesti esitietolomakkeet, kumpikin omansa. Kuukautiskierrot, tietyt sairastetut taudit ja infektiot, seksielämä, elämäntavat yleensä - kaikki oleellinen, millä saattaisi olla tässä asiassa jotakin merkitystä.

Lomakkeet käytiin melko pikaisesti läpi. Molemmilta löytyi taustoilta asioita, jotka saattavat vaikuttaa hedelmällisyyteen, niistä juteltiin hieman ja todettiin, että niiden johdosta on ihan aiheellista tehdä joitakin perustutkimuksia jo tässä vaiheessa. Suurin kysymysmerkki lienee tällä hetkellä minun pitkähkö kiertoni, satunnaiset välivuodot sekä se, miten kaikki mahdolliset osaset ja hormonit kierron missäkin vaiheessa pelittävät yhteen. Tiedän jo jotakin näistä asioista, mutta käynnillä huomasin, että kovin vähän kuitenkin vielä.

Sisätutkimuksen ja ultran perusteella kaikki sisälläni vaikuttaa olevan ihan kunnossa. Kohtu näyttää kuulemma hyvältä, on joustava ja munasarjat vaikuttavat normaaleilta. Tänään on kiertopäivä 14 ja oikeassa munasarjassa oli kuulemma kypsymässä "oikein nätti" munasolu, hyvän kokoinen jo, viisitoistamillinen - ovulaatio siis todennäköisesti on tässä kierrossa tulossa aiempia kiertoja aikaisemmin, ehkä jo viikonloppuna. Lääkäri kehotti aloittamaan testailun jo tänään. Liuskojahan minulla riittää, teen testin illalla.

Noin viikko positiivisen ovulaatiotestin jälkeen kehotettiin tulemaan verikokeisiin, josta määritetään keltarauhashormonin taso. Ja mikäli en tule tästä kierrosta raskaaksi ja kuukautiset alkavat, jatketaan muilla hormonitutkimuksilla. Tarvittaessa tehdään myös munanjohtimien aukiolotutkimus, mikäli syksyn edetessä ei tärppiä ala kuulua.

Mies pääsee toistaiseksi helpommalla. Jos tässä kierrossa ei tärppää, tehdään sperma-analyysi. Jos se on normaali, ei muuta tutkita.

Enää ei ole yhtään sellainen olo, että hätiköimme tämän asian kanssa. Oli huojentavaa kuulla, että ainakaan ultran perusteella mitään erityistä ongelmaa ei löytynyt. Oli helpottavaa keskustella asiasta asiantuntijan kanssa. Lapsettomuudesta ei vielä meidän kohdalla voida vielä tässä vaiheessa puhua, mutta jos jonkinlainen mielenrauha on näin ostettavissa, niin olen sen kyllä valmis maksamaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti